NVIDIA, Kısıtlamalara Rağmen Çin’de 12 Milyar Dolarlık Devasa Bir Gelire Ulaşıyor

ABD’nin NVIDIA’nın yapay zeka ürünlerine uyguladığı katı kısıtlamalar, şirketin Çin pazarındaki hakimiyetini sona erdireceği düşünülüyordu. Ancak NVIDIA, “sadeleştirilmiş” AI GPU’larına olan yoğun talep sayesinde Çin’de büyük bir gelir artışı bekliyor ve dengeleri kendi lehine çevirmeyi başarmış gibi görünüyor.

Daha önceki raporlarda, Alibaba ve Tencent gibi yerel teknoloji devlerinin Çin uyumlu H20 AI GPU’larına olan büyük talebi dile getirilmişti. Financial Times’ın son raporu ise NVIDIA’nın yalnızca Çin’den elde etmeyi planladığı potansiyel gelirin boyutunu gözler önüne seriyor.

Huawei gibi yerli rakiplerinin artan talebi karşılayamaması, NVIDIA’nın H20 AI hızlandırıcılarına olan ilgiyi daha da arttırdı. Financial Times’ın SemiAnalysis’e dayandırdığı habere göre, Huawei’nin 2024 yılı sonuna kadar 550.000 adet Ascend 910B AI yongası satması bekleniyor. Ancak Ascend 910B yongaları üst düzey iş yükleri yerine düşük ve orta seviye hesaplama görevleri için uygun olduğundan, NVIDIA’nın yüksek performanslı H20 AI GPU’ları açığı kapatıyor. Yine aynı rapora göre NVIDIA, yalnızca bu yıl Çin pazarından 12 milyar dolar gelir elde etmeyi hedefliyor.

NVIDIA’nın H20 AI GPU’larının Çin pazarında 10.000 ila 13.000 dolar arasında satıldığı tahmin ediliyor. Bu da şirketin bu yıl Çin’de yaklaşık 900.000 adet H20 AI GPU satışı gerçekleştirdiği anlamına geliyor. Bu rakam Huawei’nin satış hedefinin neredeyse iki katı.

NVIDIA’nın başarısının ardındaki bir diğer önemli faktör de CUDA yazılımının sunduğu avantaj. Birçok şirket CUDA ile birleştirildiğinde üstün performans sergileyen NVIDIA’nın H100 GPU’larını tercih ediyor. Çin AI pazarının nasıl şekilleneceğini zaman gösterecek ancak şu an için NVIDIA’nın güçlü bir konumda olduğu açık.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir