Türkiye’den mezun olup ABD diploması alacaklar
ABD’de diş hekimliği yapmak isteyen bir doktor, oradaki okullardan veya CODA Akreditasyonuna sahip bir okuldan mezun değilse, öncelikle diplomasını ABD makamlarına tanıtması gerekiyor. Bunun için ise hekimlerin birçok zorlu süreci tamamlaması şart. Yeditepe Üniversitesi’nin aldığı CODA Akreditasyonu ile üniversitenin mezunları, ABD’de diş hekimliği yapmak için tamamlamaları gereken tüm süreçlerden muaf oldu. İSTEK Vakfı ve Yeditepe Üniversitesi Kurucu ve Onursal Başkanı Bedrettin Dalan, bu gelişmenin Türkiye’de diş hekimliği eğitimi için önemli bir mihenk taşı olduğunu belirterek şunları söyledi:
AVRUPA’DA İLK, DÜNYADA İKİNCİ
“1 Şubat 2024 tarihinden sonra mezun olan ve olacak tüm öğrencilerimiz Amerika Birleşik Devletleri’ndeki Diş Hekimliği okullarından mezun olan hekimlerin sahip olduğu haklara sahip oldu. Yani mezunlarımızın diplomaları, ABD diplomasının geçerli olduğu tüm ülkelerde geçerli. Bundan böyle öğrencilerimiz ABD’deki bir diş hekimliği fakültesinden mezun olmuş gibi sayılacak. Çünkü onlarla aynı hak ve ayrıcalıklara sahip olacaklar. CODA tarafından akredite edilen Avrupa’da ilk, dünyada ise ikinci üniversite olduğumuz için Almanya’dan Japonya’ya birçok uluslararası öğrenci de okulumuzu tercih etmeye başlayacak.”
DÜNYANIN EN KATI EĞİTİM STANDARTIYDI
Yeditepe Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Canan Aykut Bingöl ise, “CODA Akreditasyonuyla, fakülte ve hastanemizin yüksek kalitede eğitim ve hizmet sunduğu, sürdürülebilir uluslararası rekabette en üst sıralarda olduğu bir kez daha belgelendi” dedi.
Üniversitenin Diş Hekimliği Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Bahar Eren Kuru da, “Avrupa Periodontoloji Federasyonu Akreditasyonu, Avrupa Diş Hekimliği Eğitimi Birliği Raporları ve JCI Joint Commission International Akreditasyonu’ndan sonra şimdi de dünyanın en zor ve katı eğitim standartlarıyla tanınan CODA Akreditasyonu’nu almaya hak kazandık” diye konuştu.
CODA NEDİR?
ABD Diş Hekimliği Eğitimi Programları Akreditasyon Komisyonu, diş hekimliği mezuniyet öncesi eğitimi programlarının kalitesini ve iyileştirilmesini teşvik etmeyi, akreditasyon standartlarını geliştirip, uygulayarak diş hekimliği mesleğinin kalitesinin yükseltilmesini amaçlıyor. Diş hekimleri ABD’de çalışmak istediklerinde diplomalarının ABD makamları tarafından tanınması gerekiyor. Bunun için ilk olarak Diş Hekimliği Kurulu tarafından kişinin derecesinin uygunluğu tasdik ediliyor. Derecesi uygunsa, diş hekimliğiyle ilgili temel ve klinik bilgileri değerlendiren Ulusal Diş Hekimliği Kurulu Sınavı NBDE ve İngilizce Yeterlilik Testi EPT sınavlarını geçmesi şart. Bu sınavlardan yüksek not alabilen diş hekimleri, pratik deneyim kazanmayı sağlayacak Advanced Standing programlarında eğitim görmek için başvurabiliyor. Ancak dünyanın dört bir yanından gelen binlerce kişinin başvurduğu bu programlara kabul almak bu zorlu süreçten geçmeyi gerektiriyor. Kabul edilmeleri durumunda ise 50 bin ile 100 bin dolar yani yaklaşık 2 ile 4 milyon TL arasında ücret ödemeleri ve 17 aylık süren bu programı tamamlamaları gerekiyor. CODA tarafından üniversitelere verilen akreditasyonlar sayesinde, bölüm mezunları bu süreçlerden muaf olmuş oluyor.